HPV-vaccination

HPV-VACCINATION

HPV er en forkortelse for Humant Papillom Virus, som er en gruppe af vira, der kan føre til vortedannelser og i værste fald svulster. Den virus, der giver almindelige hånd- og fodvorter, tilhører denne gruppe, men er helt uskadelige.

Sundhedsstyrrelsen har undersøgt sikkerheden ved HPV-vaccination og er kommet frem til, at vaccinen er sikker.
Vi anbefaler derfor fortsat, at alle piger vaccineres mod HPV.
Vaccinationen tilbydes piger og unge kvinder under 18 år. Den tilbydes i børnevaccinationsprogrammet ved 12-års alderen.

Vaccinen yder beskyttelse mod 2 forskellige vira der tilsammen er ansvarlig for ca. 70% af de HPV-vira der kan forårsage kræft i livmoderhalsen.
Vaccinen beskytter IKKE længere mod kondylomer, idet vaccinen blev udskiftet i februar 2016.

Det skal understreges, at det fortsat anbefales, at man får lavet underlivs undersøgelse med celleskrab hver 3. år, fra man fylder 23, for at opnå tidlig diagnose af forstadier til livmoderhalskræft.

Hvis piger får vaccinationen inden de fylder 14 år, kan man nøjes med 2 vacciner givet med ca. 1/2 års mellemrum. Såfremt vaccinationen først startes efter pigen/kvinden er fyldt 14 år, gives 3 vaccinationer, hvor der er mindst 1 måned mellem de 2 første og mindst 6 mdr. mellem de 2 sidste.
Alle vacciner bør gives indenfor 1 år.

Kvinder der er fyldt 18 år skal som udgangspunkt selv betale for vaccinen. Medlemmer af Danmark vil dog kunne få tilskud.